Новини

Той прави първите си стъпки в журналистиката още като дете с роля на водещ в детско предаване. Следват поредица от престижни награди и отличия в сферата на журналистиката, голям натрупан опит и жажда за истории, които си заслужава да бъдат разказани. Името му е Благой Цицелков и е част от екипа на NOVA от 2020-та година, а от септември работи за Фондация “Лъчезар Цоцорков”.

В специално интервю за cultinterview.com, журналистът споделя как е започнал професионалният му път, говори открито за житейските обрати по пътя си и за нещата, които го разочароват и вдъхновяват.

Благой Цицелков

„Животът не е предопределен. Бог ни е дал свободна воля да правим избори, случват ни се събития, които не са случайни… Много неща преобръщат живота. На мен ми се е случвало няколко пъти. Имали сме трудни моменти в семейството. Първият път, когато майка ми се разболя от рак, бях по-буйно дете. Правех магарии, имах мнение, казвах го на учителите. И сега съм така. Ако отидеш да попиташ в телевизията, ще ти кажат, че винаги имам мнение. Обичаме се, но нали знаеш, че хората уж всички много обичат истината, ама никой не обича да я чува. Често пускам едни реплики, които всъщност са истина, но може би е добре да се казват малко по-фино“, споделя открито Благой за себе си и своя характер.

 

За съжаление майка му се разболява повторно от коварната болест и Благой я губи все още незавършил средното си образование:

„Когато се разболя повторно и след това почина, се преобърна отново животът ми, защото бях 10-11 клас. Не знаех какво следва, защото ние живеехме двамата. Вече работех, защото беше добре да работя за семейството, но не знаех какво предстои. Преди да почине, ми каза, че трябва да отида в БНТ и да работя в предаването “13+”. Попита ме дали имам нужда от нея. Отговорих ѝ, че всъщност тя ме възпита, работя сам и в този смисъл нямам нужда. Тя се беше справила прекрасно.“

 

Благой изпълнява заръката на майка си и започва работа в предаването няколко месеца по-късно:

„Решиха да ме пробват при тях за репортер. Дори им казах, че имам опит, че имам и идея за репортаж за момче, което само прави рицарски брони. Искаха да ми прикрепят репортер, а аз реших, че той ще ми вземе славата.  Сетих се за моя приятелка, Констанца, която работи там. Та отидох с нея. Спомням си всеки момент от първите ми снимки.“

Журналистът споделя, че най-много се разочарова от хората, когато са пошли, алчни и правят нечестни неща. Най-много го радват и вдъхновяват срещите с приятели, както и срещите с най-различни хора покрай работата му

Работя във фондация “Лъчезар Цоцорков”, в която имаме кампания “Окрили доброто”. Вчера звъннах на едно момче с вестта, че му даваме 3 хиляди лева награда. Не можеше да повярва, но реши да дари парите. Всъщност се оказа, че всички отличени, на които прозвъних, не пожелаха да задържат парите за себе си. А това не са някакви богати хора.”

Цялото интервю, можете да видите тук.