Новини

От няколко месеца всеки, който е на свободния пазар на електроенергия вижда, че цената на тока се качва до 300-400 лв./ MWh (лв за мегаватчас), а в началото на коледната седмица дори стигна своеобразен рекорд, след като на енергийната борса цената за мегаватчас бе 670 лв.

В същото време, преференциалната цена за тока, произведен от ВЕИ, т.е. от „зелени технологии” е 160 лв/ MWh, което означава, че за ВЕИ производителите е по-добре да продават на свободния пазар, вместо на преференциални цени.

Това, както и растящите цени на тока са причините за засиления интерес към инсталирането на все повече фотоволтачни системи в бизнес и обществени сгради и пространства, разказва Тодор Тонев – електроинженер, докторант в ТУ Варна, председател на Черноморския енергиен клъстър и един от тазгодишните участници в инициативата „Предприемачи в науката” на фондация „Карол знание“, който получи и награда от фондация „Лъчезар Цоцорков“ за идеята за фотоволтаичен енергиен кооператив в многофамилни жилищни сгради.

Концепцията му предвижда фотоволтаична система за многофамилни жилищни сгради, в която всеки ще може да участва с колкото иска, а собственик, който няма финансова възможност ще участва с дела, който има от общите части.

Тодор Тонев има сериозен опит зад гърба си в енергийни проекти и като предприемач, а голямата му мечта е разработи и прототип на енергиен разпределител.

Източник: https://bnr.bg/varna/post/101568113/todor-tonev