Новини

 

Близо 97 млн. лева са дарили българите през 2021 г., сочи годишният анализ на Български дарителски форум. Това е с 18% или 20,7 млн. по-малко в сравнение с 2020 г.

По време на кризи хората се мобилизират и избират да даряват към тези, които имат нужда, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ Теодора Бакърджиева – изпълнителен директор на БДФ.„Бележим ръст в индивидуалното дарителство. През 2021 г. всеки втори българин е избрал да допринесе и да участва в това да се реши конкретен проблем. Прави впечатление, че отговорни и съпричастни са и компании, и фондации. Те инвестират дарителски ресурс, с който са част от решаването на проблемите, които ни заобикалят“, добави Теодора Бакърджиева.

По думите й, компаниите за втора поредна година имат водещо място по обем дарени средства. Те са дарили над 51 млн. лева, което е с 11% по-малко спрямо 2020 г. Фондациите са дарили почти 34 мнл. лева, а частните дарения са почти 11 млн. лева през 2021 г.

Фондация „Лъчезар Цоцорков“ е дарител в различни кампании. Работи приоритетно в четири направления – култура, образование, закрила на децата и здравеопазване, каза Димитрина Папагалска от Фондация „Лъчезар Цоцорков“.

„В образование работим в сферата на социално и емоционално образование. Имаме 4-годишна програма и имаме финансирани 14 проекта. Сътрудничим си с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. През 2023 г. ни предстои пилотно проучване сред 15-годишни ученици и тестване на авторски инструментариум. В здравеопазване фокусът ни е в ранен скрининг за рак на дебелото черво. Хората между 50 и 74 години трябва да се тестват. За момента фондацията предлага безплатни тестове. До края на годината могат се възползват и други желаещи в този възрастов диапазон“, обясни Димитрина Папагалска.

Тя добави, че фондация „Лъчезар Цоцорков“ е инициатор и на кампанията „Окрили доброто“, в която биват номинирани вдъхновяващи български личности, които променят средата, посвещавайки се на благородни каузи и инициативи.

Източник: БНР