Новини

Българските ученици получават нови възможности за участие в космическия тренировъчен лагер Space Camp Turkey. Много от най-добре представилите се кандидати в конкурса ще могат да се включат в програмата безплатно или с частично покрити разноски. Това съобщават от Центъра за творческо обучение, който е координатор на програмата Space Camp Turkey за България. „Вече привлякохме като спонсори много сериозни организации, които догодина ще подкрепят с пълни стипендии осем деца. Центърът за творческо обучение ще разпредели още 30 допълнителни стипендии – частични или пълни. Всичко това разширява възможностите пред българските ученици и позволява повече от тях да се включат в тренировъчната програма по модел на NASA“, посочва Мирослава Димитрова, координатор на програмата в Центъра.

За космическия тренировъчен лагер Space Camp Turkey могат да кандидатстват ученици на възраст от 11 до 15 години от всички български училища.  За целта те трябва да изпратят есе до 500 думи или видео есе до 5 минути на български или английски език по една от следните теми: „Телескопът James Webb – нова ера в изследването на дълбокия Космос”, „Един мой ден като корабокрушенец на Луната” или „Космическата „мода” през последните 60 години – тенденции в космическите костюми”. Крайният срок за изпращане на творбите е 6 февруари 2022 г. За да даде възможност на още повече български ученици да се включат в тренировъчния лагер на NASA в Турция, Център за творческо обучение продължава да набира спонсори.

До момента програмата се подкрепя от Еконт (2 стипендии), Фондация Лекови (3 стипендии) и Фондация Лъчезар Цоцорков (3 стипендии). Space Camp Turkey се провежда в гр. Измир. Това е един от двата центъра за космическо обучение в света, създадени по модел на NASA извън САЩ. Той е и единственият функциониращ за региона на Европа, Азия и Близкия Изток. Там децата придобиват специфични знания в областта на науката и технологиите, подобряват уменията си за комуникация и работа в екип, превръщайки се в истински млади лидери. Повече информация за конкурса, както и формуляр за кандидатстване са достъпни тук.

Източник: https://www.publics.bg/bg/news/27759/Разширяват_се_възможностите_за_участие_на_български_ученици_в_космическия_лагер_по_модел_на_NASA_в_Турция.html