История

Фондация „Лъчезар Цоцорков” е създадена в чест на вдъхновяващия лидер и голям българин, който вярваше, че смисълът на човешкия живот е да оставим света по-добър след себе си.

Проф. д-р Лъчезар Димитров Цоцорков (16 октомври 1945 г. – 16 май 2017 г.) е родом от Панагюрище. Като далновиден мениджър и визионер за модерното развитие на българската минерално-суровинна индустрия, над 30 години е начело на „Асарел-Медет“ и над 25 години председателства Българска минно-геоложка камара.
Носител е на най-високото държавно отличие – орден „Стара Планина – първа степен“ и на много национални и международни награди, сред които е призът „Мениджър на годината`2009“.

Обявен е за почетен гражданин на гр. Панагюрище и на гр. Стрелча. Като един от най-големите български дарители и меценат на българската култура многократно е удостояван с наградата „Златен век“ от Министерството на културата.

About Tsotsorkov
About Tsotsorkov 2

Нашата мисия

Семейната Фондация „Лъчезар Цоцорков“, основана през 2019 г., е частна фондация, чиято основна цел е да допринася за благополучието на българското общество, чрез подкрепа за културата и развитие на талантите, насърчаване на иновациите и постиженията в образованието и здравеопазването, както и чрез подпомагане на деца в неравностойно положение.

Добродетели

  • Растеж
  • Единство
  • Човечност
About Tsotsorkov 3

С цел да подкрепим култура на филантропия и здравословна дарителска среда, ние сме горди членове на Българският дарителски форум.