Новини

Стойна Делчева и Даниел Георгиев, са пловдивските „скрити герои“, отличени във второто издание на кампанията “Окрили доброто” на фондация “Лъчезар Цоцорков”. Общо 54 благодетели от 15 градове в страната бяха наградени за своите добри дела.

Освен от Пловдив другите носители на награди са от София, Лом, Кюстендил, Хасково, Бургас, Видин, Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Перник, Русе, Равда, Търговище и Силистра. 43 от тях получават индивидуална награда от 3000 лв., двама – по 1500 лв., и девет – по 600 лв., а  цялото дарение възлиза на 137 400 лв.  Голяма част от отличените споделиха, че ще дарят наградите си за каузите, които вече подкрепят.

Стойна Делчева е дългогодишен директор в Обединено училище „Христо Ботев“ – село Дълго поле.

За нея хората казват , че е със „златно сърце“. Не само от позицията на директор, а и като човек Стойна е инициатор на дейности, подкрепящи възрастни и социално слаби хора.

От няколко години тя организира свои приятели и съмишленици и заедно осигуряват хранителни продукти за нуждаещите се. Стойна не пропусна тази своя традиция дори след като самата тя изпадна в състояние на човек, който има нужда от подкрепа, след като порой разруши дома й това лято. За нея не важи максимата „Личните ни проблеми са по-големи и от световните, защото са вътре в нас“. Като всеотдайна личност Стойна изпълва своето ежедневие с инициативност, привличаща и други хора да правят добро.

Даниел Георгиев е студент по Дентална медицина в МУ-Пловдив. Когато започва пандемията от COVID-19, той се свързва със специалисти по Епидемиология на инфекциозните болести и им предлага да се включат в създадената от него страница „Коронавирус /информация/ във Facebook.

Целта на страницата е да предоставя наука, проверена и доказана информация за новия вирус, пандемичното заболяване и да помага на обществото със съвети как да се предпазва.

Това беше първата подобна страница във Facebook. Даниел напълно безвъзмездно работи по популяризиране на страницата, превеждал избрани от специалистите научни видеа, нагласял субтитрите им, правел постери, които да смилат информацията и да я представят по разбираем начин на обществото.

Всяка нощ чакал статистиката от деня за новозаболелите и починалите и я качвал в подготвен шаблон за по-добра визуализация. И така в продължение на почти 2 години.

Тази година сред носителите на наградата са и доброволци, които се бориха със стихиите, сполетели десетки българи това лято. Румен Караджов се впусна в спасяването на уязвими групи в селата Слатина и Розино, Карловско по време на наводненията. А Стелиян Хараланов ръководи всички доброволци при овладяването на пожарите край селата Елшица и Лесичово.

Войната в Украйна и бежанският поток от Близкия Изток също белязаха част от номинациите през тази година. Антоанета Иванова и Ваня Добрева от Варна, които създадоха център за временно настаняване на хора с увреждания от Украйна, са едни от отличените “скрити герои” на 2022 г.

Приз за съпричастност към бежанците получиха и кметът на с. Трояново – Димитър Николов и местната жителка Донка Станкова. Въпреки гражданския арест на група нелегални мигранти, Димитър и Донка се погрижиха за бежанците като им осигуриха храна и  медицинска помощ преди да бъдат предадени на Гранична полиция.

Кампанията е вдъхновена от примера и делата на покойния проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който като отличен български дарител приживе направи и много по-лични и напълно “безшумни” дарения на хора в нужда.

С кампанията фондацията цели да даде пример за дарителство, което не е обременено от тежки административни процеси и което отчита приноса на обикновените хора. По този начин се надява да  стимулира доброто и филантропията, които са основни за общественото развитие.

 

Източник: Марица