Лятото дойде и въпреки че има много начини да се насладите на лятната почивка, това може да се окаже трудно след натоварена учебна година. Дори може да се окаже изкушаващо да запазите набраната инерция и да използвате времето за почивка като време да подготвите и планирате. Следващите 5 съвета ще ви помогнат да отделите време и да се погрижите за своите емоции, преживявания и нужди.

  1. Сложете край на учебната година: отделете си малко малко време в края на учебната година, за да си направите рефлексия и равносметка на изминалото време, така лятото ще започне без да се притеснявате за това какво как е могло да стане, кое не станало и т.н. Преминете мислено през последната учебна година, рефлектирайте върху въздействието, което имате в училище и ценностите, които сте предали на учениците. С тази равносметка зад вас, ще бъдете подготвени за следващата година с ясна визия какво да запазите и върху какво да продължите да работите наесен.
  2. Поставете ясни граници: често учителите използват времето за почивка и ваканциите, за да планират, да се подготвят и да мислят за следващата учебна година. Поставянето на времево ограничение и на граници кога и колко време ще отделите на идеите си, ви дава възможност да се насладите на почивката като цяло. Опитайте да разпределите определена част от деня или седмицата, за планиране и подготовка, така че лесно да се отпуснете и да си починете през останалото време от ваканцията. Дори можете да нахвърляте писмено бележки и мисли, и да ги оставите да изчакат, когато дойде време за това.
  3. Направете конкретни планове за почивката си: как изглежда почивката за вас? Опитваш нещо ново като място и преживяване, или се доверявате на изпитана рецепта за хубава ваканция? Може би да се научим да правим нещо ново, например успокояващи дихателни техники? конкретните планове за това, как да прекарате почивката си, ще ви помогнат да постигнете спокойствие и да следвате плановете си за лятото.
  4. Поставете си цел: има ли нещо, което сте отлагали? Всички имаме списък с „Един ден ще стигна до това…“, а лятото е перфектното време да поработите върху нещо, което сте отлагали или искате да научите. Не забравяйте да планирате целите си на малки стъпки, така че всяка част от времето ви да бъде реалистично планирана и постижима. Поставете си за цел по-малко прекарване на време пред устройства и обърнете внимание на връзката със себе си.
  5. Открийте спокойствието: през цялата година работите с учениците си, давате съвети какво те да правят. Сега е ваш ред. Давайте смело и прилагайте различни техники и практики за релаксация, направете си уютно пространство за почивка вкъщи, обърнете внимание на себе си – какво ви кара да се чувствате спокойни, какво ви връща усещането за баланс и хармония …?

Превод: Мариета Гечева, по материали от https://www.centervention.com/self-care-for-teachers/