НовиниИзложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2021

Институт за съвременно изкуство – София и Фондация „Едмонд Демирджиян“

съвместно с:

Фондация за гражданско общество, Ню Йорк
Международната мрежа Награди за млади художници

и с подкрепата на Фондация „Лъчезар Цоцорков“

представят:

Изложба на номинираните художници

за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2021:

Мич Брезунек, Марина Генова, Марта Джурина, Александър Лазарков,

Митко Митков, Силвия Попова, Мартиан Табаков

 

27 юли – 29 август 2021, откриване 27 юли, вторник, 18.00 ч.,

Софийска Градска Художествена Галерия, ул. ген. Гурко 1

 

Международната мрежа Награди за млади художници (YVAA) е основана през 1990 г. и е една от най-устойчивите програми за културен обмен между САЩ и Централна и Източна Европа. Инициативата идва от Чехословакия, където Уенди Люерс, председателка на „Фондацията за гражданско общество”, заедно с няколко художници-дисиденти и с подкрепата на Вацлав Хавел, създават първата награда за млад художник с цел творчески престой в Ню Йорк. Днес в дванадесет държави в Европа функционират подобни конкурси, менажирани от местни културни организации с нестопанска цел. Творческият престой е поддържан финансово от International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк (до 2014 г.) и от Residency Unlimited (RU), Ню Йорк (от 2015 г.).

Наградата БАЗА в България е основана по инициатива на Мария Василева и се ръководи от Института за съвременно изкуство – София и от Фондация „Едмонд Демирджиян“. За първи път тази година към инициативата се присъединява и фондация „Лъчезар Цоцорков“ с финансова подкрепа за участниците. Конкурсът е ежегоден. В него могат да участват художници до 35 г., които кандидатстват с портфолио. Жури с двегодишен мандат номинира между четири и осем участници. Изложбата на номинираните автори се провежда в СГХГ. Победителят се обявява по време на откриването. Наградата е двумесечно пребиваване на един художник от България в Ню Йорк. Носителите на Наградата БАЗА имат възможност да се представят със самостоятелна изложба в галерията на Института за съвременно изкуство – София.

Носители на наградата БАЗА досега са: Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013), Зоран Георгиев (2014), Александра Чаушова (2015), Димитър Шопов (2016), Мартина Вачева (2017), Мартин Пенев (2018), Вълко Чобанов (2019), Мария Налбантова (2020).

Членовете на журито на БАЗА за 2021 г. са: Ани Васева (режисьор), Миряна Тодорова (художник), Красимир Терзиев (художник), Мартин Пенев (художник) и Радослав Механджийски (куратор).