Новини

Носителката на наградата БАЗА за 2022 е Красимира Буцева /на снимката/. Победителката беше обявена на изложба в СГХГ на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство –  Аарон Рот, Красимира Буцева, Ларс Нордби, Петър Чиновски, София Грънчарова, Харита Асумани и Явор Костадинов.

Припомняме, че в момента Красимира Буцева се представя във Втората изложба от поредицата „Анатомия на процеса“ в галерия „Структура“, където представя работата „Честоти на травмата“, създадена специално за настоящия проект. Тя е продължение на изследването на собствената ѝ практика като художник, започнало по време на резиденцията ѝ в Akademie Schloss Solitude през 2021 г. и довело до текущия проект A Study of a Practice.

Практиката на Красимира Буцева е да изследва и проучва историята, паметта, травмата и политическото насилие, свързани с източноевропейския комунизъм. Тя е мултидисциплинарен артист, който използва различни медии – фотография, колаж, филм, намерени обекти, архиви и инсталации. Независимо от темата на работата ѝ, в крайна сметка тя е метакоментар на самата медия на фотографията. Буцева оспорва демократизиращите качества на фотографията и цифровия образ, като демонстрира неспособността и неуспеха им да предоставят обективни репрезентации.

Именно демократичният характер по отношение на разпространението на изображенията премества фотографското изображение от сферата на естетиката в сферата на човешкото взаимодействие и по този начин в политиката. Красимира Буцева манипулира или имитира естетиката на архивни и намерени изображения, като по този начин заблуждава зрителя и подчертава субективния характер на медията. В контекста на кураторската програма „Анатомия на процеса“ практиката на Красимира Буцева показва, че художникът влиза в ролята на учен от социалните науки – историк, антрополог или социолог. Историята се разказва чрез предмети и образи, а художникът е активен участник в тяхното събиране, куриране и съхраняване.

В контекста на наградата БАЗА отново в галерия „Структура“ в края на юни се откри изложба на носителите на наградата 2008-2021 „Спонтанни връзки между несвързани явления“, която продължава до 30 юли с куратор Марина Славова.

Досегашните носители на наградата от България са: Рада Букова (съвместно с Лазар Лютаков), Самуил Стоянов, Антон Терзиев, Викенти Комитски, Леда Екимова, Кирил Кузманов, Зоран Георгиев, Александра Чаушова, Димитър Шопов, Мартина Вачева, Мартин Пенев, Вълко Чобанов, Мария Налбантова, Марта Джурина. Тази изложба е великолепен проект на екипа на галерия „Структура“ начело с Мария Василева, един от основните двигатели България  и младите ѝ артисти да се включат в това забележително начинание в тяхна подкрепа и стимул за развитието им и да излязат на международната сцена на визуалното изкуство. Експозицията призовава публиката да прекара време с историята на всеки от авторите – отвъд контекста на надпреварата за първото място. След повече от две години на социална изолация, невъзможност за пътуване и обществена несигурност, предизвикани от COVID-пандемията, светът едва успя да си поеме глътка въздух, преди да бъде застигнат от следващата международна криза –трагедията на руската инвазия в Украйна. Обръщането на фокуса обратно към индивидуалното, а не към общото, са основен инструмент в справянето с проблемите на заобикалящия ни свят. Идеята за интимност и споделяне, за съпреживяване на лична история е по-важна от всяка политическа критика или обществен дискурс в това кризисно време. Именно затова изложбата кани публиката да стане част от диалога между отделните творби, да потърси взаимовръзките между тях и да формулира своите собствени въпроси и отговори.

Изложбата е придружена от издание, включващо произведения на 14-те художници от различни творчески периоди.

Ежегодната награда за млади художници БАЗА отбелязва своята 15-годишнина. Началото на международния проект е поставено през 1990 г. в Чехия от създателката и директорката на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс. Днес наградата съществува в 12 европейски страни и се е превърнала в едно от най-престижните отличия и сериозна професионална атестация. Сред държавите, присъединили се към наградата, са: Чехия, Словакия, Хърватия, Косово, Сърбия, Унгария, Македония, Босна и Херцеговина, Словения, Албания, Черна гора и България.Преговорите за включването на България започват през 2007 г. Зад организирането на наградата застава Институтът за съвременно изкуство – София. По-късно към него се присъединява и Фондация „Едмонд Демирджиян“, а от 2021 г. фондация „Лъчезар Цоцорков“ подпомага номинираните автори за продукционните разходи по създаването на техните произведения.  Първото издание на наградата е през 2008 г. Изложбата „Спонтанни връзки между несвързани явления“ е посветена на 15-годишнината на БАЗА.

Целта на Наградата е да осигури подкрепа за младите художници като им открие нови възможности за образование, изследване и професионална реализация. Наградата създава позитивен контекст за младото съвременно изкуство и благоприятна среда за развитието му. Конкурсът е отворен за творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство. Участието е свободно, както и по предложение на поканени институции, активни в областта на съвременното изкуство. Кандидатите трябва да бъдат български граждани или постоянно пребиваващи на територията на страната. Наградата е стипендия и шестседмичен престой в Ню Йорк, и самостоятелна изложба в галерията на ИСИ-София.

Както повелят правилата и тази година журито заседаваше, за да определи най-добрия от добрите до последния момент преди да се открие изложбата в пространството на СГХГ. И всички – номинирани, техни приятели и близки, публиката очакваше последната дума на членовете му.

Членовете на журито на БАЗА за 2022 г. са: Ани Васева (режисьор), Красимир Терзиев (художник), Мариела Гемишева (художник), Мартина Йорданова (куратор), Радослав Механджийски (куратор), Лидия Куделия (куратор, Украйна/САЩ), Грегор Янсен (куратор, Германия).

Ето кои бяха номинираните за тази година, самата номинация за наградата БАЗА е вече атестация за бъдещето на младия артист.

Аарон Рот (р. 1998) е роден в Лос Анджелис . В момента работи между София и Пловдив. През 2021 г. получава бакалавърска степен по изящни изкуства (живопис) от Slade School of Fine Art, Лондон. През 2022 г. заедно с Бояна Джикова и Викенти Комитски създават галерия „Пунта“ в София. Рот работи с намерени изображения и със средствата на живописта, инсталацията, скулптурата и фотографията. Инсталациите му пресичат границите между редимейда и асамблажа, докато картините му имат миметично и иронично отношение към рекламата.

Красимира Буцева (р. 1994) е визуален артист, писател и преподавател, живеещ между Лондон и София. Тя преподава в Лондонския колеж по комуникации към Университета по изкуствата в Лондон. В работата си Буцева изследва политическото насилие, травматичната памет, официалната и неофициалната история във връзка с източноевропейския комунизъм, като работи с фотография, видео, инсталация и звук. Тя е един от основателите на Revolv Collective;  редактор е на списание EEP, което се фокусира върху съвременната фотография от Източна Европа. През 2021 e стипендиант в Akademie Schloss Solitude в Щутгарт, Германия.

Ларс Нордби (р. 1988) живее и работи във Вишовград, България. Нордби получава магистърска степен от Националната академия по изкуства в Осло. Неговата художествена практика се развива около фотографията, пърформанса и арт инсталациите. Позовавайки се често на театралната естетика и на театралността на ежедневието, Нордби се занимава с човешката обсесия за идентичност и идеологическа принадлежност. Той управлява независимото пространство за изкуство Heerz Tooya във Велико Търново и артистичната резиденция ARV.International във Вишовград. Наскоро публикува фотокнигата “While the Plum Trees Grow”.

Петър Чиновски (р. 1988) е визуален артист, роден в София. Завършва графика във Велико Търново. Той има интерес към синтетичния, машинно произведен образ. Проследява функцията на изображението като средство за публична комуникация и превеждането на суровото преживяване в символни езици. В творбите си Чиновски търси скъсяване на дистанцията между двуизмерно и триизмерно, и често работи в слоеве от различни материали.

София Грънчарова (р. 1994) учи изящни изкуства във Франция и Белгия. Участва в множество общи изложби, образователни инициативи, работи върху собствени кураторски проекти. През 2021 г. открива третата си самостоятелна изложба Ако се вгледаш отблизо, нещата може да се разпаднат“ в СГХГ. Стипендиант към Национална стипендия „С усилия към звездите“ за 2020 г. Член на Института за съвременно изкуство-София и на инициативата „Правосъдие за всеки“. Номинирана за наградата БАЗА 2018.

Харита Асумани (р. 1992) завършва бакалавър „Сценография“ и магистър “Костюмография” в Националната художествена академия в София. Основна тема в творчеството ѝ е ролята на човека във вселената и съвременното общество. Асумани се интересува от защитните механизми на Аза и лечението на травмите. От друга страна, се вълнува от пътя на душата, основан на езотерични учения.

Явор Костадинов (р. 1993) завършва Национална художествена академия, София (2018). 2015 г. учи в Accademia di Belle Arti di Brera, Милано, Италия. В момента e докторант към катедра Живопис, НХА – специалност „Изкуствознание и изобразителни изкуства“. 2019-2021 е хоноруван асистент по дисциплината Живопис в катедра Текстил – изкуство и дизайн, НХА София. От 2020 г. е член на СБХ. Работи между Пловдив и София. Номиниран за наградата БАЗА 2020.

Със сигурност прави впечатление, че тези млади хора в обучението, в живота си са граждани на света. Какво по-хубаво от това! Въпреки сложния ни живот тук, на нашата си територия, където не малко фактори ни дърпат назад къде със странна носталгия по отминали време, къде с псевдо патриотични заклинания, които искат да ни затворят в ограниченото пространство между Калотино и Капитан Андреево. Няма как да стане, светът и друг, колкото и да се опитват да ни внушат страх от широките пространства на човешките стремления.

Изложбата на номинираните творби и техните автори продължава в СГХГ до 7 септември.

Още веднъж поздравления за Красимира Буцева и да сбъдва мечтите си на световната артистична сцена!
Източник: въпреки.com.