Новини

Възстановяването на изоставените минерални бани в София и страната и популяризирането на българската термална култура и осигуряване на широк достъп до ресурсите от минерална вода, проучване на състоянието на все още работещи минерални бани и басейни в страната. Това е цел на Българската асоциация за термално наследство (Bulgarian Association for Thermal Herritage -BATH). Нейният председател арх. Надя Иванова е сред онезидо 54 “скрити герои” от страната, до които достигна дарението на фондация „Лъчезар Цоцорков“ на стойност 137 400 лв.

„Много хора, особено по-младите, не знаят за изключителното богатство на минералните води в София и в страната. Това е една от причините да се съберем съмишленици и да видим защо баните не се използват, какво може да се направи в тази посока, да не се променя тяхната функция“, отбеляза пред Радио София Надя Иванова.

Не е тайна, че много от сградите са затворени от години, някои от тях паметници на културата.

„Убедени сме че баните могат и трябва да бъдат използвани от гражданите.  Може би трябва да се промени мисленето да не мислим за баните само като място за хигиена. Там могат да се извършват процедури за релакс и лечение. Ако за тях мислим като СПА, отпред ще има опашки“, допълни Иванова.

По думите ѝ има страни, в които се правят подобни центрове и те работят с чешмяна вода, защото нямат минерална. И хората ходят там заради преживяването.

„Имаме нещо уникално, но не го ценим. Започнахме първо в София, но към нас започнаха да се обръщат и от страната. Събираме информация и добри примери, търсим срещи с кметове, с представители на министерства и други институции“, каза още арх. Иванова.

Тя ще дари наградата си от фондацията за развитие дейността на гражданското сдружение.

„Бихме искали да популяризираме нашата кауза, да разберат хората, че минералните бани са достъпни и ценни. Ще инициираме процедура за категоризиране на тези обекти. В момента те нито са здравни структури, нито туристически обекти. Ако имат категория, те ще могат да генерират приходи“, обяснява още Иванова.

Източник: БНР