Новини

Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2022 се открива на 19 юли в Софийска градска художествена галерия. Това са Аарон Рот, Красимира Буцева, Ларс Нордби, Петър Чиновски,
София Грънчарова, Харита Асумани и Явор Костадинов.

Наградата БАЗА в България се връчва под ръководството от Института за съвременно изкуство – София и Фондация „Едмонд Демирджиян“. Техен постоянен партньор е Софийската градска художествена галерия. От 2021 г. в инициативата се включва и Фондация „Лъчезар Цоцорков“, която подкрепя номинираните автори с финансиране на проектите им.

В конкурса имат право да участват художници до 35 г. Жури с двугодишен мандат номинира между четири и осем артисти, които се включват в изложбата, а победителят се обявява по време на откриването. Наградата е двумесечно пребиваване на един художник от България в Ню Йорк. Носителите на Наградата БАЗА имат възможност да се представят със самостоятелна изложба в галерията на Института за съвременно изкуство – София.

Носители на наградата БАЗА

 • Рада Букова (2008)
 • Самуил Стоянов (2009)
 • Антон Терзиев (2010)
 • Викенти Комитски (2011)
 • Леда Екимова (2012)
 • Кирил Кузманов (2013)
 • Зоран Георгиев (2014)
 • Александра Чаушова (2015)
 • Димитър Шопов (2016)
 • Мартина Вачева (2017)
 • Мартин Пенев (2018)
 • Вълко Чобанов (2019)
 • Мария Налбантова (2020)
 • Марта Джурина (2021)

Фотогалерия с творби на носителите на наградата БАЗА можете да видите тук.
Членовете на журито на БАЗА за 2022 г. са: Ани Васева (режисьор), Красимир Терзиев (художник), Мариела Гемишева (художник), Мартина Йорданова (куратор), Радослав Механджийски (куратор), Лидия Куделия (куратор, Украйна/САЩ), Грегор Янсен (куратор, Германия).

Номинираните за 2022 г. художници

Аарон Рот (р. 1998) е роден в Лос Анджелис . В момента работи между София и Пловдив. През 2021 г. получава бакалавърска степен по изящни изкуства (живопис) от Slade School of Fine Art, Лондон. През 2022 г. заедно с Бояна Джикова и Викенти Комитски създават галерия „Пунта“ в София. Рот работи с намерени изображения и със средствата на живописта, инсталацията, скулптурата и фотографията. Инсталациите му пресичат границите между редимейда и асамблажа, докато картините му имат миметично и иронично отношение към рекламата.

Красимира Буцева (р. 1994) е визуален артист, писател и преподавател, живеещ между Лондон и София. Тя преподава в Лондонския колеж по комуникации към Университета по изкуствата в Лондон. В работата си Буцева изследва политическото насилие, травматичната памет, официалната и неофициалната история във връзка с източноевропейския комунизъм, като работи с фотография, видео, инсталация и звук. Тя е един от основателите на Revolv Collective; редактор е на списание EEP, което се фокусира върху съвременната фотография от Източна Европа. През 2021 e стипендиант в Akademie Schloss Solitude в Щутгарт, Германия.

Ларс Нордби (р. 1988) живее и работи във Вишовград, България. Нордби получава магистърска степен от Националната академия по изкуства в Осло. Неговата художествена практика се развива около фотографията, пърформанса и арт инсталациите. Позовавайки се често на театралната естетика и на театралността на ежедневието, Нордби се занимава с човешката обсесия за идентичност и идеологическа принадлежност. Той управлява независимото пространство за изкуство Heerz Tooya във Велико Търново и артистичната резиденция ARV.International във Вишовград. Наскоро публикува фотокнигата While the Plum Trees Grow.

Петър Чиновски (р. 1988) е визуален артист, роден в София. Завършва графика във Велико Търново. Той има интерес към синтетичния, машинно произведен образ. Проследява функцията на изображението като средство за публична комуникация и превеждането на суровото преживяване в символни езици. В творбите си Чиновски търси скъсяване на дистанцията между двуизмерно и триизмерно, и често работи в слоеве от различни материали.

София Грънчарова (р. 1994) учи изящни изкуства във Франция и Белгия. Участва в множество общи изложби, образователни инициативи, работи върху собствени кураторски проекти. През 2021 г. открива третата си самостоятелна изложба „Ако се вгледаш отблизо, нещата може да се разпаднат“ в СГХГ. Стипендиант към Национална стипендия „С усилия към звездите“ за 2020 г. Член на Института за съвременно изкуство-София и на инициативата „Правосъдие за всеки“. Номинирана за наградата БАЗА 2018.

Харита Асумани (р. 1992) завършва бакалавър „Сценография“ и магистър „Костюмография“ в Националната художествена академия в София. Основна тема в творчеството ѝ е ролята на човека във вселената и съвременното общество. Асумани се интересува от защитните механизми на Аза и лечението на травмите. Вълнува се от пътя на душата, основан на езотерични учения.

Явор Костадинов (р. 1993) завършва Национална художествена академия, София (2018). От 2015 г. учи и в Accademia di Belle Arti di Brera, Милано, Италия. В момента e докторант към катедра Живопис, НХА – специалност „Изкуствознание и изобразителни изкуства“. 2019-2021 е хоноруван асистент по дисциплината Живопис в катедра Текстил – изкуство и дизайн, НХА София. От 2020 г. е член на СБХ. Работи между Пловдив и София. Номиниран за наградата БАЗА 2020.

Източник: Дневник