Новини

Софийска градска художествена галерия за 16-и път е домакин на престижния Международен конкурс-изложба, известен като Наградата за съвременно изкуство „База“, 2023. В основата на това събитие са Институт за съвременно изкуство – София, фондация „Едмонд Демирджиян“ и фондация „Лъчезар Цоцорков“, както и Фондация за гражданско общество – Ню Йорк.


В конкурса могат да участват само автори до 35 години. Номинирани тази година за „База“ са седем активно работещи български художници – Алина Папазова, Вероника Десова, Виктор Петров, Ивелина Иванова, Калина Мавродиева, Мартиан Табаков и Никола Грозданов. Кураторът на изложбата и конкурса Марина Славова.

Ще припомним някои от носителите на наградата „База“ досега – това са такива артисти като Рада Букова, Викенти Комитски, Кирил Кузманов, Мартина Вачева, Мария Налбантова, Марта Джурина.


Малко за историята на този конкурс-изложба „База“ разказва Марина Славова в звуковия файл. Ще припомним обаче, че Наградата „База“ е основана през 2008 година по инициатива на Мария Василева и нейни бяха първите думи вечерта на откриването, в препълнената зала на втория етаж на СГХГ.


Носителят на Наградата „База“ тази година – е художникът Виктор Петров, артист, израсъл в Плевен, но в момента живее и работи в Берлин. Скулптурната серия „Вградена невеста“ се позовава на легенда от българския фолклор.

Ето и първите думи на Виктор Петров, сред шума на залата след награждаването:

Източник: bnr.bg