Новини

Вчера приключи 19-ото издание на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE. Между 31 май и 7 юни в Двореца на културата в Перник бяха прожектирани над 270 филма, от които 161 участваха в състезателната програма.

Директори на 6 европейски фестивала за късометражно кино гледаха официалната селекция и се срещнаха с представителите на участвалите продукции, а 13-членно жури оценяваше състезаващите се филми и проекти. По традиция победителите в конкурсната програма на IN THE PALACE биват разглеждани и предложени за номининации за наградата „Оскар“ за късометражен филм.

Победители в квалифициращия за „Оскар“ конкурс „Сребърна принцеса“:

Най-добър български филм: „Откъснати“ на режисьора Стефани Дойчинова, продуциран от Веселка Кирякова („Ред карпет филмс“), който получава и голямата награда в размер на 10 000 лв. от фондация „Лъчезар Цоцорков“;

Най-добър игрален филм: „Моите очи“ на италианския режисьор Томазо Акуароне;

Най-добра анимация: „Цикличност“ на Пабло Пойедри от Испания.

В останалите категории победители са:

Най-добър експериментален филм: „Стенно пиано“ на режисьорите Асма Ганем, Кристофър Марианети, Алексия Уебстър;

Най-добър документален филм: „Света курва“ с режисьор Фред Маскарас;

Най-добър студентски анимационен филм: „Другата половина“ с режисьор Лина Калчева;

Най-добър студентски филм: „Целият живот“ с режисьор Марлен Риос-Фариат;

Фондация „Лъчезар Цоцорков“ връчва и награда от 10 000 лв. на българския проект „Горчиво“ на режисьора Димитър Велков с продуцент „Гарти филмс“, избран за победител в питчинг сесията на IN THE PALACE. Проектът получава и 10 000 лв. за снимачно оборудване, предоставени от FOUR ELEMENTS Production & Services, както и 5000 лв. за PR услуги от 8 PM Studio.

Освен прожекции на конкурсните категории фестивалът IN THE PALACE показа на публиката номинирани и наградени късометражни филми на Френската академия за кино СЕЗАР, Европейската филмова академия, Италианския късометражен център, Нов български университет и редица европейски фестивали.

Източник: Дневник.