Новини

/КРОСС/ На 21 март в деня на пролетното равноденствие, предаването „Линия култура“ от 18:30 ч. по БНТ 2 представя на зрителите атмосферата от празника „Кюстендилска пролет“.

Зрителите на „Линия култура“ ще научат повече за празника, който повече от 50 години се провежда в град Кюстендил. В пряко включване от града на плодородието ще бъдат представени съхранените обичаи и традиции, които жителите изпълняват всяка година по повод официалния празник на града. Зрителите на „Линия култура“ първи ще станат свидетели на финала на конкурса „Кюстендилска пролет“ и ще видят избраната победителка с двете ѝ подгласнички. Избраните момичета символизират настъпващата пролет, младостта, красотата, топлотата и надеждата, подобно на трите нимфи Хартиите (богините на плодородието). Този конкурс е патентован и е първият в България за избор на най-красиво момиче. Първото му издание се провежда през 1966 г.

Предаването за култура на БНТ 2 ще заведе зрителите и до драматичния театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград, където ще се насладят на първата професионална изява на млади творци с представлението „Заровеното дете“ от Сам Шепърд. В студиото ще участват режисьорът на постановката Николай Йорданов и заместник – директорът на драматичния театър в Благоевград Севар Иванов. Проектът е финансиран по програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“ и фондация „Лъчезар Цоцорков“. Как актьорите се подготвят за представлението и готови ли са младите творци за професионалния си дебют на сцена?

Гледайте предаването „Линия култура“ в понеделник (21 март) от 18:30 ч., по БНТ 2

Източник: тук