Новини

Стартира Резидентска програма „StART-Up“ за млади творци на Националния студентски дом (НСД). Подробности в ефира на Радио София разказа Християн Даскалов, директор на НСД. По думите му, НСД е културен институт, който е създаден 1932 г. и навършва 90 години. В момента се търсят начини как да продължи да бъда актуален, навършвайки тази достолепна възраст. Той поясни, че Резидентската програма дава възможност на млади творци в рамките на цялата академична 2022-2023 г. да работят в НСД, като е предоставена творческа и обучителна част.

Даскалов отбеляза, че има големи дефицити по отношение на предприемаческите нагласи и мислене сред младите творци и че те нямат идея, че техния продукт може да генерира стойност. Проектът предвижда скромен, но важен награден фонд, който да бъде основа за реализацията преди привличането на други страни и спонсори.

„Ние имаме финансиране благодарение на фондация „Лъчезар Цоцорков“, едни хубави и много социално ориентирани хора, които подкрепят такива културни проекти като нашия. Но това е следващата фаза, първо започваме през септември с обучения, помагаме тези идеи с творчески проекти да станат потенциално рентабилни и бизнес проекти, разбира се в контекста на арт-мениджмънта, и след това най-добрите ги подкрепяме“, сподели Даскалов.

Той посочи, че има проект за съвременни певчески форми с които да се приведе хоровото изкуство до нови аудитории, като тук е ролята и на менторите. Поради пожар през 2001 г. сградата на НСД бива изоставена, а през 2018 г. започва възстановяването и дейността по културни проекти, като към момента освен културен елемент има и образователно-академичен.

„С тези по-класическите театрални и експериментални проекти, които са от нашата резидентска програма ще търсим възможност как наистина младите артисти да ги продадат на своята аудитория така, че да има някаква добавена стойност, нещо по-различно. Понеже има достатъчно утвърдени театри, които си имат своята публика, ние не искаме да им ги вземаме, ние искаме да създадем нови публики за тези класически изкуства и това ще търсим с такива проекти“, поясни Даскалов и допълни, че:

„Освен, че наблягаме на взаимодействие между различни артисти от различни изкуства, искаме да направим взаимодействие между тях и техните публики“.

Той отбеляза, че на следващата фаза догодина предстои най-добрите студентски проекти да бъдат подкрепени за да направят международен дебют.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

Източник: БНР