Новини

Вернисаж на 17 февруари (петък), от 18:00 до 20:00 часа

Презентация на Сандро Милър на 18 февруари (събота), от 11:00 до 12:30 часа

Амeриканският фотограф Сандро Милър и холивудският актьор Джон Малкович пресъздават най-емблематичните образи във фотографията от ХХ и ХXI век в серията „Малкович, Малкович, МалковичПочит към майсторите на фотографията“. Изложбата включва 61 цветни и черно-бели фотографии, в които Джон Малкович се превъплъщава в образите на известни личности.

През 2013 Сандро Милър решава да осъществи проект, който да отдаде почит на авторите,  които повлияват на собствената му кариера. Избира 35  фотографии, които да възпроизведе. Сред тях са снимката на Ървинг Пен, показваща свития в ъгъла Труман Капоти; Мерилин Монро от Бърт Стърн; образът на мигрантката с деца, уловен от Доротея Ланг; автопортретът с автомат на Робърт Мейпълторп; иконичната снимка на Джон Ленън и Йоко Оно от Ани Лейбовиц; класическата фотография на Даян Арбъс на момчето с играчка ръчна граната; пчеларят на Ричард Аведoн и други.

Сандро Милър се свързва с Джон Малкович, който веднага се съгласява да участва. Говорейки за него, Милър  отбелязва: „Джон е най-талантливият и творчески неуморим човек, когото познавам. Неговата гениалност не познава граници. Мога да му предложа някакво настроение или идея и само след миг той буквално се превъплъщава в дадения образ пред очите ми. Той вярва безрезервно в работата ми… Наистина съм благословен с приятел и сътрудник като него.”

Успехът на Сандро Милър в света на рекламата му позволява да реализира и личните си проекти, включващи работата му в Куба, заснемането на американски блус музиканти и танцувални трупи, както и частично представеното в тази изложба дългогодишно творческо сътрудничество с Джон Малкович, негов стар приятел и съмишленик. За първи път Милър се среща с Малкович в края на 1990-те, докато работи по задача, възложена му от Театър Steppenwolf. Шестнадесет години по-късно Сандро и Джон отново  работят заедно, доказателство за което е серията „Малкович, Малкович, МалковичПочит към майсторите на фотографията“.

Сандро Милър e американски фотограф, двукратен носител на международната награда за фотография на фондация Lucie. През 2014 е удостоен за постиженията му в областта на фотографията като „Международен фотограф на годината“, а през 2015 – за серията „Малкович, Малкович, МалковичПочит към майсторите на фотографията“. Редица професионални конкурси нареждат  Милър сред 200-те най-добри рекламни фотографи в света.

След като вижда творбите на Ървинг Пен, Сандро Милър още на шестнайсетгодишна годишна възраст разбира, че иска да стане фотограф. В голяма степен самоук, той черпи знания от албумите, публикувани от множество велики артисти, добили култов статус в историята на фотографията. Чрез техните снимки усвоява изкуството на композицията, осветлението и портрета. С многобройни награди в своето портфолио, днес Сандро е един от най-изявените фотографи в света. Той стои зад множество рекламни кампании в САЩ, включващи: Adidas, Allstate Insurance, American Express, Anheuser-Busch, BMW, Champion, Coca-Cola, Dove, Gatorade, Honda, Milk, Microsoft, Miller/Coors, Motorola, Nike, Nikon, Pepsi, Pony, UPS и американската армия.

Джон Малкович е смятан за един от най-великите американски актьори на XXI век. В серията „Малкович, Малкович, МалковичПочит към майсторите на фотографията“ той демонстрира хамелеонските си способности, влизайки безпроблемно в образите на Алберт Айнщайн, Че Гевара, Джон Ленън и Анди Уорхол. Благодарение на неговия огромен талант и удивителния фотографски подход на Милър, портретите поглеждат с уважение към историята на това  изкуство чрез гения на един фотограф и неговия вдъхновител.

„Майстори на фотографията“ се организира от фондация „МУСИЗ“ в партньорство с Националната галерия и diChroma photography. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и фондация “Лъчезар Цоцорков”. Изложбата е подкрепена от Програма „Култура“ на Столичната община и УниКредит Булбанк, осъществява се със съдействието на Народния театър „Иван Вазов“, Гранд хотел София, изба „Братя Минкови“ и ВИП трейдинг дидживижън, официален представител на Leica.