Летният лагер „Откриваме света на другите“ е част от проект „Откриваме света на другите“ и се осъществява с подкрепата на Фондация „Лъчезар Цоцорков“.

Лагерът обединява деца от различни религиозни, културни и етнически общности, а в него участие взеха и учители и студенти-доброволци от партньорски на Сдружението училища. Участниците преживяваха заедно забавни и интересни работилници и инициативи, моменти на споделено учене и създаване на нови приятелства – на фона на морския бряг.

Ето какво ни разказа Ива Бонева: „И двата лагера бяха страхотни, плакахме на раздяла, разделихме се много по-богати и по-щастливи. Децата научиха много за себе си, един за друг и за това, „че не трябва да се срамуваме от нас, и даже няма смисъл“. Учихме ромски, турски, бохотски, католишки и влашки думи, заедно с английски, френски и руски. Смяхме се, играхме, танцувахме, изработвахме хвърчила, очите на Бог, лава лампи и светещи картички, обредни хлябове от солено тесто, търсихме (и намерихме!) таланти, децата ни показаха как виждат света на другите, решавахме конфликти, сприятелявахме се, влюбвахме се и още много, много неща… Както каза един ученик – „хем времето прелетя, хем се случиха повече неща, отколко с години са ми се случвали…“ Това усещане споделят не само децата, но и студентите ни доброволци (педагози и етнолози), ние, учителите и директорите.“

За повече информация, както и за да следите дейностите на Сдружение за  споделено учене ЕЛА, можете да последвате тяхната Фейсбук страница.