Новини

Жителите на кв. Нейковци в Плачковци показват, че имат вяра и искат да я защитят. Десетилетие местните търсят финансиране за да възстановят разграбения храм „Св. Димитър“ в квартала си.

През 2015 година местните се обръщат с молба за помощ към Пламен Недев, мъжът се отзовавал веднага – дарил лични финансови средства, материали и дори участвал в ремонтните дейности с труда си.

Към момента ремонтът на храма е почти завършен, а от няколко месеца в него са подновени и богослуженията. 

Доброто дело на Пламен Недев беше забелязано от екипа на Фондация „Лъчезар Цоцорков“, която го отличи с награда от 3000 лв. в кампанията „Окрили доброто“, която насърчи 54 българи с добри сърца. Получената награда в кампанията “Окрили доброто” на Фондация “Лъчезар Цоцорков” Пламен Недев планира да дари за подновяване на прозорците и дограмите в храма.

Храмът е построен с дарения и доброволен труд на местните хора през далечната 1882 г.

След 1972 г., когато умира последният свещеник, храмът е заключен и започва да се поврежда. Покривът протича и се свлича в църквата. Непоправимо увредена е църковната утвар.

Изграждането на храма е било изцяло само от дарения, без участието на държавата, като най-голям дарител е бил Драган Момчев от Околиите (Минкино). Той дарява една от големите икони до олтара, голям иконостас, 100 златни турски лири и е работил непрекъснато по градежа на храма.

Първи свещеник е бил отец Иван от Трявна. След него идва отец Петър Лупанов от село Кметовци. След това свещеник става Никола Константинов. Тук служи и отец Михаил от Неврокоп. През 1923 г идва отец Константин Тачков от село Хотница и остава свещеник до смъртта си през 1972 г. (По записки на Георги Бонев Петков – Шивача, общественик и краевед)

След 1972 г. храмът остава без свещеник, не се поддържа и е затворен за десетилетия.

Започва неговата бавна разруха под безмилостното влияние на времето. Част от църковния инвентар изчезва. Покритият с каменни плочи покрив протича и се свлича вътре, влага и вода започват да разрушават църковната утвар. Иконите се демонтират и остават на съхранение в храм „Св. пророк Илия“ в Плачковци.

Плащеницата е непоправимо увредена. Подгизнали от вода и влага, са унищожени книги, свидетелстващи за раждания, венчавки, кръщенета и смърт на хората, построили и живели с храма и за храма. Наводнен и частично разрушен е и дървеният под.

През 2005 година по инициатива на Бона Петкова Кънчева (Баба Бона) се сформира ново църковно настоятелство.

Започва бавното възстановяване на храма със средства от дарения и доброволен труд основно на жителите от с. Нейковци и с. Минкино. Дарения пристигат и от жители на Плачковци, Трявна, с. Драгневци, както и от цяла България и от чужбина. От 2018 г. са подновени службите. На храмовия празник Св. Димитър и на големи църковни празници жителите започват отново да приготвят курбан за здраве.

На 06.04.22 г след повече от две десетилетия, възстановяването на църквата е завършено почти напълно и иконите се завръщат в дома си в храм „Св. Димитър“.

На 17.04.2022 г., на Цветница, за първи път след 50 години благословени клонки върба се раздават в църквата. На 24.04.22 г. е първата Великденска служба за последните няколко десетилетия. Да почетат Възкресение Христово през храма преминават над 100 вярващи християни.

 

Източник: dobroliubie.com