Новини

На специална пресконференция, която се проведе на 21.02.2022 г. в Националния пресклуб на БТА в Благоевград, ръководството на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград представи най-новия си проект – спектакъл по пиесата на Сам Шепърд „Заровеното дете“.

„Проектът е пилотен за Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград и дава възможност на млади артисти да направят първите си самостоятелни професионални опити в областта на сценичните изкуства, като използват ресурса на театъра.

„Стремежът на нашия екип е продължим да даваме поле за изява на дебютиращи творци всяка година“

Сподели Маргарита Мачева, като допълни, че през изминалата година именно с този проект театърът е кандидатствал по програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“, като е получил едно от най-високите финансирания по програмата. В началото на тази година, проектът е получил и финансова подкрепа и от Фондация „Лъчезар Цоцорков“, с която ще бъде спомогната реализацията му.

Режисьорът Николай Йорданов, сценографа Никол Трендафилова и костюмографа Сияна Пейчинова представиха детайли около визуалната концепция на спектакъла. Въпреки шокиращото заглавие, пиесата не е трагедия. Тя разглежда семейните ценности и опитите на всяко следващо поколение да избяга от генетично заложените пороци. Въпреки стремежа да се отдалечи от корените си, човек повтаря грешките на предците си.

Сценографското решение ще наподобява склад в американска ферма, който е оставен на разрушителната сила на студа и самотата в семейните отношения. Костюмите на отделните персонажи са концептуално обвързани. По този начин ще се затвърди препратката към повтарящия се родови модел в поколенията.

 

Към постановъчния екип от дебютиращи професионалисти са присъединени и хореограф, композитор и театровед, които ще работят усилено през следващите месеци по реализацията на постановката. В спектакъла са включени актьорите от трупата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград: Огнян Спиров, Биляна Дилкова, Божидар Йорданов, Гергана Цакова, Йордан Ангелов, Кънчо Кънев и Мартин Лазаревски.

Премиерата на интригуващия нов проект в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград е насрочена за началото на месец май тази година. Това е един от големите акценти в програмата на театъра до края на сезон 2021/2022.

Снимки: Красимир Велков

 

Източник: тук