Новини

„Портрет на Луната в черно“ очаква своите зрители в атриума на „Квадрат 500“. Автор на композицията е Михаела Михайлова, която тази година издаде и първата си фотокнига „MAR“.

Художничката рисува портрета в продължение на повече от месец и чрез него представя осемте фази на Луната в черно и бяло. Самата тема обаче изследва в детайли от години. Същите тези детайли са видими и по повърхността на създадената от нея композиция.

Според Мартин Косташки, куратор и уредник на Националната галерия, Misha Mar, както всъщност е известна Михаела Михайлова, до някаква степен дори е обсебена от небесното тяло, което изобразява. С голям интерес и внимание тя всъщност се обяснява в любов на Луната. Техниката, която използва, е смесена и представлява интерес за зрителите.


Самата Михаела предизвиква любопитство като творец. Тя завършва „Иконопис“ в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а след това получава бакалавърска степен по „Живопис“ в Националната художествената академия. През 2014-а отново там се дипломира и като магистър по „Фотография“.

Портретът ѝ говори колкото за осемте лица на Луната, толкова и за Михаела като художник. В композицията ѝ, която ще бъде част от атриума на „Квадрат 500“ до май 2024-та, пълният лунен цикъл „изгрява“ на „Стената“ в скулптурната градина.

„Стената“ е монументално съоръжение, издигнато в обособено в сърцето на „Квадрат 500“ пространствокоето си поставя за цел в галерията да бъдат представяни и автори на стенопис и графити.

Проектът на Националната галерия започва през 2020 година, а Misha Mar е четвъртият артист, който участва в него. Преди това публиката имаше възможност да види работата на Николай Петров – GLOW, Алекси Иванов и BILOS.


„Стената“ се осъществява с подкрепата на фондация „Лъчезар Цоцорков“
 и възниква както от необходимост, така и от желание графити артистите и авторите на стенописи у нас да достигнат до по-широка публика.

С времето скулптурната градина на „Квадрат 500“ се превърна в артистично пространство, което дава сцена на различни изкуства. Те често си взаимодействат и правят публиката съпричастна. Например по време на всеки един от нарисуваните на „Стената“ проекти посетителите на галерията получават възможност да наблюдават работния процес, а в някои от случаите и да вземат участие в него.

А как възприемаме Луната и променя ли портретът на Михаела Михайлова представата ни за нея?

Мартин Косташки разказва в звуковия файл.

Източник: bnr.bg