Новини

Димитър Цоцорков, председател на УС на фондация „Лъчезар Цоцорков“ ще връчи награда в конкурса Предприемач в науката на фондация „Карол Знание“.

Конкурсът е финал на акселераторската програма Предприемачи в науката, която се провежда в момента за четвърти път. Тази година тематичният фокус е Impact Investing и са селектирани 18 участника с 15 проекта с позитивно въздействие върху околната среда или обществото.

Фондация Карол Знание връчва всяка година награда Предприемач в науката в размер на 30 000 лв. след тримесечно обучение, насочено към млади учени.

Първият носител на наградата е лекар – д-р Иван Лютаков, който разработва електронно иновативно хапче за неинвазивни изследвания. През 2020 г. наградата беше поделена между инж. Д-р Илиян Попов, главен асистент в Института по електрохимия и енергийни системи при БАН, и инж. Недислав Веселинов, докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Отличените проекти са за екологична батерия магнезий-въздух OXYMET и експериментално конструкторско бюро „Фотоника“, което изгражда първият с София планетариум Андромеда. Настоящият лауреат е д-р Росен Иванов, главен асистент в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, който проектира влажни зони за иновативно пречистване на отпадъчни води и с паралелен добив на зелена енергия.

Тази година освен наградата от 30 000 лв. на фондация „Карол Знание“, ще бъде връчена и специална награда от фондация „Лъчезар Цоцорков“ в размер на 10 000 лв., като Димитър Цоцорков ще се присъедини към журито. Всеки от проектите има реален шанс да спечели неговата подкрепа, независимо от сферата на дейност.

Стратегическите сфери за фондация „Лъчезар Цоцорков“ са Образование, Култура, Здравеопазване и Закрила на деца със специални нужди. Досега са финансирани десетки проекти, включително чрез програмна или проектна подкрепа, оперативна подкрепа, изграждане на капацитет и извънредна подкрепа.

Конкурсът Предприемач в науката ще се проведен на 15 декември. Членове на журито са лекторите на програмата Предприемачи в науката, които са учени-предприемачи, предприемачи, водещи експерти и представители на академичната общност от СУ „Св. Климент Охридски“, Технически университет – София, УНСС и Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“.

Източник: https://karollknowledge.bg/10-000-%d0%bb%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%84%d0%be%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bb%d1%8a%d1%87%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d1%80-%d1%86%d0%be%d1%86/