Новини

Български и чуждестранни галерии и художници, куратори, колекционери, меценати и бизнесмени ще вземат участие в първото международно изложение за съвременно изкуство у нас – Sofia Art Fair. Респектиращото със своите идеи и послания събитие, което ще промени живота на столицата ни, ще се проведе в София Тех Парк от 3 до 6 октомври. Фондация „София диша“ е организаторът на този единствен по рода си форум у нас. България досега беше последната държава в Европейския съюз без подобно изложение, но, през октомври, сраната ни ще се позиционира в света на най-утвърдените арт тенденции. Малка революция за българската публика, на която тепърва предстои да изгражда вкус към съвременното изкуство и съзнание за въздействието му в преосмислянето на настоящето, инвестиционния му потенциал и изключителната му сила като ценностна платформа за бъдещето.

Sofia Art Fair има за цел да предизвика и развие пазара на изкуството, да дефинира тенденции – за автори, куратори, колекционери, критици, зрители, анализатори, медии. Стремежът на инициативата е да обедини представители на бизнеса от различни държави и на международната професионална общност.
„Сред водещите теми на Sofia Art Fair е мястото на съвременното изкуство в днешния свят. Особено важно е, че артистите на България влизат в диалог със свои колеги от други държави и че известни имена застават редом до дебютиращи таланти. Нашата цел е да празнуваме изкуството и културата, предоставяйки видима платформа, която ще позволи на галериите и артистите да излагат и продават своите творби в среда, отговаряща на най-високите международни стандарти. Мисията ни е да създадем традиция, която да утвърди България в европейския арт календар.“, коментира Суни Данаджъ, изпълнителен директор на Фондация „София диша“, реализирала успешно едноименния фестивал за градска култура, провеждан години наред в столицата.

Петчленно международно жури от доказали се куратори и изкуствоведи – Теодора Константинова, Радослав Механджийски, Мартина Йорданова, Йохан Густавсон (Нидерландия) и Нина Кшайдер (Австрия), селектира галериите и колективите, участващи в основното изложение в иновационния форум „Джон Атанасов“ на „София Тех Парк“ , както и художниците до 30 годишна възраст, чието участие е безвъзмездно – те ще представят творбите си в паралелно пространство в рамките на събитието. Посетителите ще могат да се насладят на живопис, скулптура, графика, обекти и инсталации, съвременна фотография, дигитални медии, мултижанрови произведения.

Изложението насърчава креативността и инвестициите, консолидира личности, генерации и култури, изграждайки глобална мрежа от творчески партньорства, стимулира икономиката, развива туризъм. Иновациите при сливането на изкуство и технологии допринасят за по-информиран и динамичен арт пейзаж.
Sofia Art Fair поставя за дебат още ключови теми: катаклизмите в социокултурната действителност, битката на българските художници за признание в Европа, запълването на празнините в междукултурните отношения, икономическата подкрепа за художествения сектор, функциониращ в среда на сериозни финансови дефицити.
Изследване на „Тренд“ подсказва огромната необходимост от мащабно събитие за съвременно изкуство в столицата ни. Над 60 процента от анкетираните изразяват ярък интерес към възможността да се запознаят с най-актуалните тенденции в стимулираща среда от селектирани участници и богата паралелна програма с кураторски турове, именити гост лектори от България и Европа и още много вдъхновяващо съдържание.
Съпътстващите събития се фокусират върху теми като изкуствения интелект и виртуалната реалност, хоризонтите и предизвикателствата, които технологията разкрива пред творците и културата, пътищата за кариерно развитие и пазарната реализация на художниците днес, най-любопитни примери и парадокси от съвременната арт сцена и др. Специалните кураторски обиколки ще запознаят гостите отблизо с творбите на участниците, предвидени са срещи с автори, образователни лекции и дискусионни панели с международни участници.

В основното изложение Sofia Art Fair ще представи 30 български и чуждестранни галерии и колективи и над 60 автора, разположени на площ от 1000м2, а в допълнително изложбено пространство ще могат да се видят произведенията на 8 млади български съвременни художници, които бяха отличени от журито сред множество кандидатури. Финалният списък с участници предстои да бъде обявен в най-скоро време, а билетите за посетителите влизат в продажба от 06.06.2024г. Повече информация и билети за събитието можете да намерите в сайта на www.sofiaartfair.art, както и в социалните мрежи: Facebook , Instagram, Linkedin
Проектът Sofia Art Fair е съфинансиран от „Фондация „Лъчезар Цоцорков“.

Основни партньори на събитието са Фондация „Лъчезар Цоцорков“, Art and Culture Today, Sofia Tech Park
Институционални партньори: Министерство на иновациите и растежа, Френски институт в България, Американска Търговска Камара в България, Национална художествена академия, Нов български университет

Стратегически партньори: Buzalov & Chanova Law Office, VP Consulting, Seewines, Информационна Кампания Промени Картинката, TDB Play

Подкрепящи партньори: Art Fairs Service, follow.art, Tectus, Тренд, TEXСИТИ, Ovcharov & Parushev Law Firm, Българска асоциация на заведенията, Chance Travel, Arkana, Aya Estate, DSGN Clinic

Медийни партньори: БТВ, БНТ, БНР, Дарик радио, Мениджър, Обекти, Градът, Булевард България, Биограф, DIVA, Off News, dir.bg, Impressio, Videocast